Screening docu 'More than a pipeline'

 
 

Filmavond

Op donderdag 17 augustus organiseerden we in het kader van onze divestmentcampagne een vertoning van de documentaire 'More Than a Pipeline' over de strijd van de Standing Rock Sioux-indianen tegen de oliepijplijn die hun waterreserves bedreigt.

We brachten de filmavond samen met 70 mensen door in de bioscoopzalen van het Brusselse Cinéma Galeries en traden met hen in interactie over desinvestering, mensenrechten, de klimaatstrijd en mogelijkheden voor actie in België.

 

Boodschap

We zagen hoe de activisten van Standing Rock zonder geweld weerstand bieden en ontdekten aan de hand van vele getuigenissen waarom deze strijd zo belangrijk is en hoe zij hier tegenover staan. Samen met andere stammen en actiegroepen verzetten ze zich tegen een reeks milieubelastende pijplijnprojecten in de VS. De rechten van de Indianen in Noord-Amerika worden sinds meerdere eeuwen geschonden en hun territorium wordt hierdoor steeds kleiner. Met de campagne 'Mazaska Talks' lanceerde een brede coalitie een internationale oproep aan banken om financiering van Dakota Pipeline en andere pijplijnen te stoppen.

 

Oproep aan banken

In mei en juni maakten de Standing Rock Sioux-Indianen een Europese tour en vroegen ze de Europese banken om te desinvesteren uit deze projecten die het klimaat, het milieu en de mensenrechten schenden. Met onze campagne zijn we hierop ingegaan en willen we hierop blijven inzetten.

Het verzet leidde ertoe dat BNP Paribas, ING, Deutsche Bank en DNB hun lening aan Energy Transfer Partners, het bedrijf dat de DAPL bouwt, verkochten. Is het niet door zulke schadelijke projecten in de kijker te zetten dat desinvestering uit fossiele energie concreet resultaat oplevert?

 

Foto's

Bekijk de sfeerbeelden van deze activiteit in het fotoalbum op onze website of Facebook-pagina.

 

Spread the word

Bekijk de film integraal en/of organiseer zelf een vertoning met je organisatie via www.morethanapipeline.com.

  • De film is beschikbaar in het Engels zonder of met Nederlandse ondertitels

 

Meer info

Over onze campagne via www.bankroute.be

Over het verzet in de Verenigde Staten:

 

Contact

Stuur een mailtje naar info@klimaatcoalitie.be of bel naar 0484 65 28 57.

 

Met de financiële steun van