Bezig met het laden van Events
Alle Events Jongeren en het klimaat 13/02 – 09:00-22:00
  • Dit event is voorbij.

Jongeren en het klimaat 13/02 – 09:00-22:00

13 februari van 09:00 tot 22:00
Jongeren en het klimaat
Dinsdag 13 februari tussen 9u en 22u in Trainworld Princesse Elisabethplein Schaarbeek
Vijf jaar na de schoolstakingen,
vier maanden voor de Belgische en Europese verkiezingen
Informatie website
Inschrijving conferentie
Doel: De balans opmaken en de toekomst uitstippelen, vijf jaar na de jongerenbeweging in 2019 en het rapport van het Klimaatpanel (onder co-voorzitterschap van Jean-Pascal van Ypersele en Leo Van Broeck, zie www.panelclimat.be www.klimaatpanel.be).
In januari 2019 schreven Anuna De Wever en Adélaïde Charlier, oprichters van Youth for Climate, een brief aan de covoorzitters van het Klimaatpanel met de vraag: “We dringen er bij jullie op aan om ons en beleidsmakers te laten weten welke wetenschappelijke oplossingen er bestaan om een einde te maken aan de klimaatcrisis”. En zo begon het harde werk van een veertigtal experts uit heel België om deze uitdaging aan te gaan. Het rapport werd op 14 mei 2019, enkele dagen voor de Belgische en Europese verkiezingen, voorgesteld aan de politieke beleidsmakers en de media.
Vijf jaar later zal de dag van 13-2-2024 de gelegenheid bieden aan keynote sprekers, de experts die hebben bijgedragen aan het Panel, het grote publiek en de media.s die hebben bijgedragen aan het Panel, de jongeren van toen (nu volwassenen), de jongeren van nu en de politieke beleidsmakers die de kans hebben gehad om sommige van de aanbevelingen van het Klimaatpanel/Klimaatpanel al dan niet uit te voeren, om een stap terug te zetten van het werk dat is gedaan en van wat nog moet worden gedaan om te reageren op de bezorgdheid, en soms eco-angst, van de jongeren van nu over het overschrijden van de grenzen van de planeet.
Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de milieukwesties die op het spel staan bij de Belgische en Europese verkiezingen van 9 juni 2024 en aan de klimaat- en milieudoelstellingen voor 2040.
De grote ‘Salle des pas perdus’ in Trainworld (het voormalige station van Schaarbeek) en de ‘Animalia’-tentoonstelling (die deelnemers gratis kunnen bezoeken voor 17u) is voor deze dag gereserveerd.
Nadat jongeren de voorzitters van de Belgische politieke partijen hebben uitgedaagd, wordt de dag afgesloten met een feestelijke evocatie van de carrière van professor Jean-Pascal van Ypersele en zijn interacties met het maatschappelijk middenveld (inclusief jongeren), politieke en economische besluitvormers en de media.
Dinsdag 13 februari tussen 9u en 22u in Trainworld Princesse Élisabeth Schaarbeek
Datum:
13 februari
Tijd:
09:00 tot 22:00

Event Navigation

Participez au changement

Maak deel uit van de verandering

Soutenez-nous

Vous voulez nous aider à faire avancer le mouvement climat?
Chaque don peut y contribuer !

Steun ons

Wil je ons helpen de klimaatbeweging vooruit te stuwen?
Elke gift maakt mee het verschil.

Newsletter

Nieuwsbrief