Bezig met het laden van Events
Alle Events Halen we het nog ?
  • Dit event is voorbij.

Halen we het nog ?

23 september 2023 van 11:00 tot 16:00
Station Brugge

Waarom deze actieweek?

Grootouders voor het Klimaat blijft bijzonder ongerust en kritisch voor het gebrek aan daadkracht om de klimaatopwarming als een echte crisis te behandelen. De saga rond de nipt goedgekeurde Europese Natuurherstelwet toont aan dat we alert moeten blijven.

Daarom gaan de Grootouders er in september weer tegenaan. Met zo’n twintig senioren zullen we van maandag tot zaterdag door Vlaanderen reizen (met het openbaar vervoer). We zullen (zachte) actie voeren in de provinciehoofdsteden en in Brussel. Elke dag is er wel een verwijzing naar een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, de SDG’s van de Verenigde Naties.

Met deze symbolische actieweek vragen we aan de Belgische beleidsmakers en aan de wereldleiders om tijdens de COP28 in Dubai maatregelen te nemen voor een leefbare toekomst voor de volgende generaties: voor alle kinderen, kleinkinderen en hun kleinkinderen.

Op deze pagina kunt u de voorbereiding volgen. Tijdens de actieweek plaatsen we ook een dagelijks verslag.

Aanleiding

In december 2023 heeft in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) opnieuw een klimaatconferentie COP28 plaats. Om de kans te vergroten dat het een succes wordt en de druk te verhogen om straffere klimaatplannen uit te voeren, roept VN-secretaris-generaal Guterres alle regeringsleiders samen op 20 september in New York voor een Climate Ambition Summit in het kader van de Top over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Daar worden op 18 en 19 september die doelstellingen (in het Engels afgekort tot SDG’s) opgevolgd. Ze zijn extreem belangrijk voor de klimaatcrisis. De actie Halen we het nog? is de editie 2023 van een traditie.

Programma

Met de wereld in rouw en doem en met hoop en positieve actie glimmend aan de horizon.
Deelnemen aan de Performance flash kan via ertvboehttr@tebbgbhqrefibbexyvznng.or

 

10.30 Aankomst in station Brugge

11.30 Performance Flash: een happening die vertrekt aan de ingang van het Albertpark (kant station). We zullen in een stoet met visueel sterke beelden en ingetogen onze angst uitdrukken rond de té trage en mistige aanpak van de klimaatcrisis.

Politiek en bedrijven moeten drastisch het roer omgooien, maar doen ze dat? Het blijft wachten op een of andere state of urgency. Toch is er ook hoop voor volgende generaties. Veel oplossingen zijn meteen inzetbaar… en op kleine schaal ook zichtbaar!

12.15 Afsluiting van de Flash aan De Trappen.(Kapucijnenplein, tussen Concertgebouw en ’t Putje).  De Brugse Grootouders zien de gemeenteraadsverkiezingen dichterbij komen en willen wel eens checken hoever het staat met de uitvoering van het ambitieuse Klimaatactieplan van de Stad. Grootouders  uit andere regio’s vertellen ons wat ze op hun trip door Vlaanderen zien veranderen.

13.00 Middagmaal met boterhammen (zelf meebrengen) aan De Trappen

14.00 in het Huis van de Mens (Hauwersstraat 3C): Benjamin Van Bunderen Robberechts (#ClimateJusticeforRosa) en Cedric Depuydt (COOPstroom) gaan in gesprek met jongeren uit jeugdbewegingen. Vinden zij de balans tussen angst en hoop?

15.30 afsluiting van de actieweek

Aanmelden: mail meteen naar ertvboehttr@tebbgbhqrefibbexyvznng.or als je wilt deelnemen aan de performance of als je jongeren (10-14 jaar) kent die de actie willen versterken. We repeteren twee keer: volwassenen op 13 en 20 september, kinderen op 5 en 8 september.

Datum:
23 september 2023
Tijd:
11:00 tot 16:00
Station Brugge
Stationsplein 5
Brugge,8000Belgique

Event Navigation

Participez au changement

Maak deel uit van de verandering

Soutenez-nous

Vous voulez nous aider à faire avancer le mouvement climat?
Chaque don peut y contribuer !

Steun ons

Wil je ons helpen de klimaatbeweging vooruit te stuwen?
Elke gift maakt mee het verschil.

Newsletter

Nieuwsbrief