Bezig met het laden van Events
Alle Events Halen we het nog ?
  • Dit event is voorbij.

Halen we het nog ?

22 september 2023 van 10:00 tot 18:00
Gent-Sint-Pieters

Waarom deze actieweek?

Grootouders voor het Klimaat blijft bijzonder ongerust en kritisch voor het gebrek aan daadkracht om de klimaatopwarming als een echte crisis te behandelen. De saga rond de nipt goedgekeurde Europese Natuurherstelwet toont aan dat we alert moeten blijven.

Daarom gaan de Grootouders er in september weer tegenaan. Met zo’n twintig senioren zullen we van maandag tot zaterdag door Vlaanderen reizen (met het openbaar vervoer). We zullen (zachte) actie voeren in de provinciehoofdsteden en in Brussel. Elke dag is er wel een verwijzing naar een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, de SDG’s van de Verenigde Naties.

Met deze symbolische actieweek vragen we aan de Belgische beleidsmakers en aan de wereldleiders om tijdens de COP28 in Dubai maatregelen te nemen voor een leefbare toekomst voor de volgende generaties: voor alle kinderen, kleinkinderen en hun kleinkinderen.

Op deze pagina kunt u de voorbereiding volgen. Tijdens de actieweek plaatsen we ook een dagelijks verslag.

Aanleiding

In december 2023 heeft in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) opnieuw een klimaatconferentie COP28 plaats. Om de kans te vergroten dat het een succes wordt en de druk te verhogen om straffere klimaatplannen uit te voeren, roept VN-secretaris-generaal Guterres alle regeringsleiders samen op 20 september in New York voor een Climate Ambition Summit in het kader van de Top over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Daar worden op 18 en 19 september die doelstellingen (in het Engels afgekort tot SDG’s) opgevolgd. Ze zijn extreem belangrijk voor de klimaatcrisis. De actie Halen we het nog? is de editie 2023 van een traditie.

Programma

Duurzaam in de stad
Enkele
constructieve initiatieven die aan de klimaattransitie en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) werken
Wil je deelnemen aan activiteiten van deze dag: meld je aan bij ertvbtrag@tiux.or

 

09.45 aankomst in station Gent-Sint-Pieters

10.00 met de fiets langs de Leie naar de CSA(gemeenschapslandbouw)-bio-boerderij De Goedinge (Goedingenstraat 8, 9051 Afsnee), een samenwerking met vzw De Moester, OCMW Gent en Natuurpunt

12.00 met de fiets naar Gent-centrum

12.30 Middagmaal in de Spaanse gouverneurswoning (Buitenhof 35, 9000 Gent) op wandelafstand van Gent-Dampoort: 500 m). Breng je eigen boterhammetjes mee (of wat anders)

13.30 in de Spaanse gouverneurswoning : coöperatieve initiatieven in het kader van de energietransitie in een stedelijk milieu: toelichting door Energent

15.00 bezoek aan co-housingproject Bijgaardehof (Bijgaardepark, op fiets- én wandelafstand: 1 km)

16.00 fietsmanifestatie doorheen Gent-centrum

17.00 in het Gentse stadhuis leggen we onze bekommernissen voor aan het stadsbestuur

18.00 afsluiting Gentse dag

Graag aanmelden voor deze dag (of een deel ervan) bij ertvbtrag@tiux.or

Datum:
22 september 2023
Tijd:
10:00 tot 18:00

Event Navigation

Participez au changement

Maak deel uit van de verandering

Soutenez-nous

Vous voulez nous aider à faire avancer le mouvement climat?
Chaque don peut y contribuer !

Steun ons

Wil je ons helpen de klimaatbeweging vooruit te stuwen?
Elke gift maakt mee het verschil.

Newsletter

Nieuwsbrief