Bezig met het laden van Events
Alle Events Halen we het nog ?
  • Dit event is voorbij.

Halen we het nog ?

19 september 2023 van 10:00 tot 21:00
Station Leuven

Waarom deze actieweek?

Grootouders voor het Klimaat blijft bijzonder ongerust en kritisch voor het gebrek aan daadkracht om de klimaatopwarming als een echte crisis te behandelen. De saga rond de nipt goedgekeurde Europese Natuurherstelwet toont aan dat we alert moeten blijven.

Daarom gaan de Grootouders er in september weer tegenaan. Met zo’n twintig senioren zullen we van maandag tot zaterdag door Vlaanderen reizen (met het openbaar vervoer). We zullen (zachte) actie voeren in de provinciehoofdsteden en in Brussel. Elke dag is er wel een verwijzing naar een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, de SDG’s van de Verenigde Naties.

Met deze symbolische actieweek vragen we aan de Belgische beleidsmakers en aan de wereldleiders om tijdens de COP28 in Dubai maatregelen te nemen voor een leefbare toekomst voor de volgende generaties: voor alle kinderen, kleinkinderen en hun kleinkinderen.

Op deze pagina kunt u de voorbereiding volgen. Tijdens de actieweek plaatsen we ook een dagelijks verslag.

Aanleiding

In december 2023 heeft in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) opnieuw een klimaatconferentie COP28 plaats. Om de kans te vergroten dat het een succes wordt en de druk te verhogen om straffere klimaatplannen uit te voeren, roept VN-secretaris-generaal Guterres alle regeringsleiders samen op 20 september in New York voor een Climate Ambition Summit in het kader van de Top over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Daar worden op 18 en 19 september die doelstellingen (in het Engels afgekort tot SDG’s) opgevolgd. Ze zijn extreem belangrijk voor de klimaatcrisis. De actie Halen we het nog? is de editie 2023 van een traditie.

Programma

GvK Vaams-Brabant ziet ze vliegen.
Iedereen is welkom op alle onderdelen van het programma.

 

  • 10.12 Station Leuven: aankomst
  • 10.30 We dansen de limbo om het falend provinciaal klimaatbeleid en de falende klimaatplannen aan te klagen en onze voorstellen voor verbetering toe te lichten (locatie: Martelarenplein)
  • 10.45 Wandelen naar de Kever
  • 11.00 GvK Vaams-Brabant ‘ziet ze vliegen’. Informatie over de luchtvaartproblematiek en de voorstellen van het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling van de luchthavenregio. Met Jos Jonckers (Burgerforum) en Jasper Wouters, stafmedewerker van BBL en lid van de coalitie ‘Wij liggen er wakker van’ (locatie: Ladeuzeplein)
  • 12.30 Picknick in de groene zone achter het station (zelf lunch meebrengen).
  • 15.00 Bezoek aan Leuven River Upcycling en de Maakleerplek (locatie: Stapelhuisstraat, nabij Vaartkom)
  • 17.00 bezoek aan de boerencoöperatieve Content en een afvalvrije winkel (locatie: Locomotievenstraat, achter het station)
  • 18.15 (betalend) zero-waste buffet in Hal 5 (Diestsesteenweg 105). Iedereen kan deelnemen en netwerken.
  • 20.00 Café Sport (Martelarenplein): open info-avond over de Klimaatzaak met Ignace Schops, natuurbeschermer en wereldautoriteit in duurzaam en economisch rendabel natuurbeheer.

Je kan voor elke activiteit afzonderlijk inschrijven via dit formulier.

Datum:
19 september 2023
Tijd:
10:00 tot 21:00
Station Leuven
Martelarenplein 16
Leuven,3000Belgique

Event Navigation

Participez au changement

Maak deel uit van de verandering

Soutenez-nous

Vous voulez nous aider à faire avancer le mouvement climat?
Chaque don peut y contribuer !

Steun ons

Wil je ons helpen de klimaatbeweging vooruit te stuwen?
Elke gift maakt mee het verschil.

Newsletter

Nieuwsbrief