Bezig met het laden van Evenementen
All Evenementen Global fight to stop fossil fuels
  • Deze evenement zijn geslaagd.

Global fight to stop fossil fuels

17 september 2023 van 14h00
Centraal station, Brussel
Op 27 juli verklaarde de secretaris-generaal van de VN, Antonio Gutteres, dat juli de warmste maand was die ooit op aarde is gemeten en dat de mensheid, met steeds grotere rampen op alle continenten, het tijdperk van de klimaatverandering is binnengetreden.
https://www.vrt.be/…/eerste-drie-weken-van-juli-zijn…/
Terwijl dit wereldwijde klimaat kookt branden, overstromingen en verschrikkelijke stormen veroorzaakt die mensen doden of hard treffen, strijken de steenkool-, olie- en gasbedrijven die deze vernietiging veroorzaken obscene winsten op. Genoeg is genoeg: regeringen moeten ophouden deze bedrijven met fluwelen handschoenen aan te pakken, ze dwingen de kosten van hun schade te betalen en niet toestaan dat er ook maar één cent wordt uitgegeven aan nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen of aan projecten die het verbruik van fossiele brandstoffen doen toenemen.
In antwoord op een oproep van Fridays For Future, duizenden NGO’s verenigd rond Climate Action Network International en het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty (zie de wereldwijde oproep op www.fightfossilfuels.net), zullen er tussen 15 en 17 september over de hele wereld acties plaatsvinden in de aanloop naar een VN-wereldtop over klimaatambitie op 20 september in New York.
In Brussel organiseert Rise for Climate Belgium met de steun van tal van organisaties en artiesten (zie lijst hieronder) een publieksbijeenkomst in het Centraal Station van Brussel om 14u op Autoloze Dag.
Hou je borden, slogans en oplossingen klaar!
Klimatologen, waaronder Jean-Pascal Van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het IPCC, zullen ons bijpraten over de situatie en je krijgt zoveel mogelijk het woord over fossiele brandstoffen.
Zanger Getch en komiek Bruno Coppens zullen ons uitnodigen om samen met hen 2 liedjes over het klimaat te zingen, en de percussiegroep Baque Da Lua zal de Braziliaanse Ciranda ronde dansen.
Deel en nodig je vrienden nu al uit. Het is dringend!
Voor het klimaat en de mensheid, laten we stoppen met fossiele brandstoffen! https://facebook.com/events/s/for-climate-and-humanity-lets-/1465136434221313/
Op Belgisch niveau steunen we de oproep van het Observatorium van het Antropoceen aan alle regeringsniveaus om een klimaatnoodtoestand uit te roepen.
https://obsant.eu/hoog-tijd-om-de-klimaatnoodtoestand…/
Op Europees niveau willen we dat de 27 lidstaten een Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen goedkeuren.
https://fossilfueltreaty.org/
Teken onze petitie voor een sterkere Europese klimaatwet https://chng.it/RxGfpYYRvf
Wij steunen ook de campagne van Climate Action Network voor een geleidelijke stopzetting van het gebruik van gas (https://caneurope.org/civil-society-10-point-plan-for-a…/) en steenkool (uiterlijk 2030), een volledig hernieuwbare elektriciteitssector (2035) en een 100% hernieuwbaar energiesysteem (2040) als de snelste, eerlijkste en meest kosteneffectieve route naar een veilig en zeker energiesysteem. Om dit te bereiken moeten we de ontwikkeling van zonne- en windenergie enorm versnellen en ons richten op maatregelen om ons totale energieverbruik te verminderen. Slimmer gebruik van schone energie zal niet alleen de energierekeningen verlagen en onze energievoorziening veiligstellen, het zal ook de geldstroom naar fossiele brandstofbedrijven afremmen, lokale kwaliteitsbanen creëren en kwetsbare gemeenschappen ondersteunen.
Onze eisen op mondiaal niveau
1. geen nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen en een einde aan subsidies voor fossiele brandstoffen ( https://www.dewereldmorgen.be/…/01hoe-subsidies-voor…/)
2. uitstappen uit fossiele brandstoffen via een rechtvaardige transitie om te voldoen aan de Overeenkomst van Parijs en de opwarming van de aarde te beperken tot +1,5 graden Celsius
3. Bevorderen van een wereldwijd plan voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie
4. Stop greenwashing en valse oplossingen
5. Maak de grote vervuilers verantwoordelijk en maak een einde aan hun straffeloosheid.
6. Maak een einde aan belangenconflicten tussen regeringen en de fossiele-brandstofsector.
Datum:
17 september 2023
Tijd:
14h00

Organisator

Rise for climate

Evenement Navigation

Participez au changement

Maak deel uit van de verandering

Soutenez-nous

Vous voulez nous aider á faire avancer le mouvement climat?
Chaque don peut y contribuer !

Steun ons

Wil je ons helpen de klimaatbeweging vooruit te stuwen?
Elke gift maakt mee het verschil.

Newsletter

Nieuwsbrief