Politiek debat: ‘Klimaatverandering, ook een bedreiging voor de financiële stabiliteit van België?’

 

De Belgische grootbanken investeren in totaal nog steeds meer dan 40 miljard euro in steenkool, olie en gas. Een gigantisch risico voor de planeet én voor de stabiliteit van ons spaargeld. Samen met De Nederlandsche Bank gaan we in debat met onze volksvertegenwoordigers over de rol die de Belgische Nationale Bank hierin kan en moet spelen.

In het kader van haar divestmentcampagne wil de Klimaatcoalitie het debat aangaan over een onderbelicht aspect van klimaatverandering, namelijk de financiële risico's die gepaard gaan met het ‘business as usual’ scenario. Uit onderzoek van de Klimaatcoalitie blijkt dat BNP Paribas, ING, KBC en Belfius in totaal nog steeds meer dan 40 miljard euro investeren in fossiele brandstoffen. Een gigantisch risico voor de planeet én voor de stabiliteit van ons spaargeld. Al 4.000 burgers vroegen hun bank om niet langer te investeren in fossiele brandstoffen.

In zijn laatste Financial Stability Report rept de Nationale Bank echter met geen woord over de klimaatverandering en de financiële risico's die met de investeringen in fossiele energie gepaard gaan. Nochtans staat dit bij heel wat financiële instellingen, zoals ’s werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock, hoog op de agenda. Ook De Nederlandsche Bank kaart dit uitgebreid aan in de studie ‘Tijd voor Transitie’. Vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank komen deze bevindingen toelichten in het Parlement. Daarna gaan politici in debat over de Belgische situatie.

Ontdek het volledige programma en schrijf je in.