[PERSREACTIE] Klimaatcoalitie juicht beslissing KU Leuven toe

 

Maandag 23 januari, Brussel - Na de Université de Liège (ULg) beslist nu ook de KU Leuven om niet langer te investeren in fossiele brandstoffen. De universiteiten springen daarmee op de kar van een steeds groeiende beweging. Tientallen gerenommeerde universiteiten gingen hen al voor, zoals Stanford, Oxford, Yale, Kopenhagen en Stockholm University.

 

“Wij juichen deze beslissing toe,” zegt Laurien Spruyt, voorzitter van de Belgische Klimaatcoalitie. “We roepen andere universiteiten op om dit voorbeeld te volgen. Zo verzekeren ze niet enkel de intellectuele toekomst van de studenten maar ook de toekomst van het klimaat. Niet meer investeren in fossiele brandstoffen is belangrijk om de globale doelstelling uit het akkoord van Parijs te verwezenlijken, namelijk de opwarming van de aarde beperken tot ver onder 2°C en te streven naar 1,5°C. Daarvoor moet minstens 85% van de huidige gekende reserves aan fossiele brandstoffen onder de grond blijven. Je geld niet meer stoppen in fossiele brandstoffen is dus goed voor de planeet en de bevolkingsgroepen die nu al getroffen worden door klimaatverandering en biedt uiteindelijk ook meer financiële zekerheid.”

Wereldwijd weigeren steeds meer organisaties hun centen nog in fossiele brandstoffen te investeren. In totaal besloten al 688 organisaties te desinvesteren, samen goed voor ongeveer 5 biljoen euro.

 

Perscontact

Laurien Spruyt

Voorzitter Klimaatcoalitie

0496/92 50 07

laurien.spruyt@bblv.be