Persbericht: Klimaatcoalitie organiseert langste klimaatprotest ooit

Van maandagochtend tot woensdagavond organiseren Klimaatcoalitie en partners het langste klimaatprotest ooit in België: 60 betogers zullen elkaar in Namen en Brussel aflossen om meer klimaatambitie te eisen van onze regeringen. Concreet vragen de actievoerders een vermindering van de CO2-uitstoot op Europees niveau met minstens 60% tegen 2030. De actie zal live worden uitgezonden.

Exact 5 jaar na de start van de klimaattop in Parijs en twee jaar na Claim the Climate, de grootste klimaatmars ooit in België, staat er maandag 30 november opnieuw een grootschalige manifestatie op het programma: een protest met 60 actievoerders dat 60 uur zal duren om meer ambitie te eisen van onze federale en regionale regeringen. De Klimaatcoalitie vraagt dat België een vermindering van minstens 60% van de Europese uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 steunt.[1]

De klimaatcrisis treft nu al mensen wereldwijd”, zegt Lien Vandamme, woordvoerder van Klimaatcoalitie. “Om de opwarming te beperken tot de cruciale grens van maximum 1,5°C, is een verhoging van de ambitie op alle niveaus nodig. België en Europa hebben nu de kans om hun stempel te drukken op het internationale klimaatbeleid en de samenleving."

De actievoerders richten zich tot de federale en drie regionale regeringen van dit land en zullen daarom vier verschillende locaties aandoen. Het startschot wordt gegeven op maandagochtend om 7u aan het Elysette in Namen. Daarna verhuist de actie achtereenvolgens naar de kabinetten van de minister-presidenten van Brussel en Vlaanderen en eindigt aan de Wetstraat 16. Verschillende bekende gezichten doen mee, zo is er onder meer een exclusieve dj-set van Kid Noize. Tegelijkertijd zullen ook duizenden mensen online mee actievoeren. De actie is live te volgen via de website van Greenpeace.

Elk tiende van een graad telt

We moeten vandaag naar de toekomst kijken. Door een omslag te maken in onze industrie en energie, door onze huizen te isoleren en door lokaler en meer plantaardig te eten, bieden zich belangrijke mogelijkheden aan op het vlak van jobs en burgerparticipatie”, zegt Mathieu Soete van Greenpeace. “Elk tiende van een graad telt, om de opwarming van de aarde onder de grens van 1,5°C houden. Het is nu aan de politici om de weg te tonen.

Terwijl de Europese leiders midden december bijeenkomen om hun klimaatstrategie te bepalen, organiseren de Klimaatcoalitie en haar partners verschillende acties om op te roepen tot meer ambitie.[2]

We hebben nood aan politici die eindelijk een antwoord bieden op de globale klimaatnoodtoestand en die de beloften respecteren die gemaakt zijn bij het ondertekenen van het klimaatakkoord van Parijs”, besluit Lien Vandamme. 

 

Noten

[1] Ten opzichte van 1990

[2] Onder meer de Sinterklaasactie
 

Praktische info

  • Actie van Klimaatcoalitie, Greenpeace, BBL, Oxfam-Solidariteit, Youth for Climate, vakbonden, burgercollectieven en meer. 
  • De actie gaat van start op maandag 30 november om 7u aan het Elysette in Namur.
  • Daarna verhuist de actie naar het kabinet van de minister-presidenten van Brussel en Vlaanderen. De actie eindigt woensdag 2 december om 19u voor de Wetstraat 16.
  • De geldende covid-19-maatregelen worden gerespecteerd. Omwille van de avondklok zal de actie elke avond vanaf 22u binnen plaatsvinden, op een centrale locatie in Brussel. 
  • De actie is live te volgen via de website van Greenpeace.

 

Contact

Greenpeace persdienst: Thomas Leroy - 0496 26 31 91 - bpress@greenpeace.org