Persbericht: Een klimaatregering om Belgische frietjes en bier te redden


Vandaag deelde de Klimaatcoalitie frietjes en bier uit aan de preformateurs Lachaert en Rousseau. Uit een nieuwe studie van de overheid blijkt dat de klimaatcrisis een grote socio-economische impact zal hebben in België, met ook gevolgen voor de productie van frietjes en bier. Zo zorgde hitte en waterstress in 2018 al voor een verminderde aardappelteelt van 31% en zal de bierproductie in het slechtste scenario tegen 2050 met 40% dalen.

88% van de Belgen eet één keer per week frietjes. Steeds meer studies tonen aan dat niets doen een hoge prijs heeft. Ze tonen ook aan dat we tienduizenden jobs kunnen creëren door onze ambitie te verhogen. Aangezien dit nog geen voldoende argumenten lijken te zijn, hopen we onze beleidsmakers eindelijk te alarmeren door te wijzen op de bedreiging van onze frieten” zegt Lien Vandamme van de Klimaatcoalitie.

De gezondheidscrisis heeft de klimaatcrisis naar de achtergrond geduwd op het politieke toneel. De klimaatcrisis woedt echter volop en de urgentie is gebleven. Om onder de cruciale drempel van 1.5 °C opwarming te blijven, is een halvering van de wereldwijde uitstoot in 2030 nodig. De onderhandelaars gaven de ambitie aan om tien jaar vooruit te denken. Om de rechtvaardige transitie naar een koolstofarme samenleving in te zetten, vraagt de Klimaatcoalitie een klimaatregering.

Een klimaatregering kiest resoluut voor ambitieuze doelstellingen, een versterkt en eerlijk klimaatbeleid en een verbetering van de samenwerking binnen België, en neemt haar verantwoordelijkheid ten aanzien van kwetsbare landen” zegt Lien Vandamme.
 


Meer informatie


Perscontact

Julie Van Houtryve - info@klimaatcoalitie.be - +32 484 65 28 57
 


Klimaatcoalitie

De Klimaatcoalitie is een nationale vzw die meer dan 70 organisaties uit het Belgische middenveld (milieubeweging, noord-zuidorganisaties, vakbonden, jeugdorganisaties en burgerbewegingen) verenigt rond klimaatrechtvaardigheid. We oefenen druk uit op beleidsmakers om krachtige maatregelen te nemen en mobiliseren een breed publiek voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving. Meer info op www.klimaatcoalitie.be