Meest succesvolle klimaatbetoging uit geschiedenis

Ook in Brussel, 2000 mensen op straat

Voor het eerst in vijf jaar verzamelden wereldleiders zich op vraag van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon in New York om de strijd tegen de klimaatverandering te bespreken. Grote landen zoals de VS en China creëerden hoop op een klimaatakkoord in Parijs. Ban Ki Moon stuurde een persbericht uit met een overzicht van de resultaten van de bijeenkomst.

Twee dagen voor de bijeenkomst vond de grootste klimaatmanifestatie uit de geschiedenis plaats. In New York kwamen meer dan 300.000 mensen op straat, in andere hoofdsteden nog eens minstens 300.000. De internetbeweging Avaaz en de milieuactiegroep 350.org speelden een belangrijke rol in de protesten. Het straatgebeuren kreeg een verlengstuk in de conferentiezaal. De vertegenwoordiger van de civiele samenleving, de dichteres Kathy Jetnil-Kijiner van de Marshall eilanden, bracht een adembenemende speech. In een lang gedicht aan haar zeven maanden oude dochtertje bekritiseerde ze de besluitloosheid van politici en de immoraliteit van fossiele ondernemingen. Ze richtte haar hoop op de beweging van onderuit.

Ook in Brussel kwamen er 2000 mensen op straat. Dat is een groot succes gezien de korte mobilisatieperiode van 2 weken. De gemotiveerde organisatoren van Avaaz en heel wat organisaties trokken aan de kar. Ook de klimaatcoalitie bracht al haar leden op de hoogte. De dag voor de betoging is de voorzitter van de klimaatcoalitie, Mathias Bienstman, samen met vertegenwoordigers van vakbonden, Noord-Zuid en milieuorganisaties ontvangen bij ontslagnemend premier Di Rupo. Bienstman beklemtoonde het belang van meer groene investeringen en het potentieel voor jobcreatie. Die boodschap sloot aan bij de laatste campagne van de klimaatcoalitie: Jobs4climate.