Klimaatwet: MR en CDH moeten Vlaamse dwarsliggers overtuigen

Terwijl honderden burgers gisteren de Wetstraat blokkeerden, bezetten vandaag nog meer mensen het Troonplein in Brussel. Ze eisen de herziening van artikel 7bis van de grondwet, om de goedkeuring van een speciale klimaatwet op de valreep mogelijk te maken. Nu de Franstalige liberalen van MR akkoord gaan, moet de partij van de premier leiderschap tonen door haar meerderheidspartners te overtuigen. CDH van zijn kant moet op zusterpartij CD&V inpraten.

De actie van burgerlijke ongehoorzaamheid die op zondag om 18.00 uur begon, is uitzonderlijk en wil het gebrek aan klimaatmoed van sommige politieke partijen aan de kaak te stellen. Hoewel de MR eerder vandaag had besloten om morgen vóór de herziening van artikel 7bis te stemmen - wat we alleen maar kunnen toejuichen - lijken de Open VLD, CD&V en N-VA nog altijd niet bereid om België in lijn met de klimaatuitdaging te brengen.

Net zoals de CDH hierover met de CD&V in discussie moet gaan, is het aan de MR om haar voormalige regeringspartners te overtuigen om voor de herziening van artikel 7bis van de grondwet te stemmen, en ervoor te zorgen dat de bijzondere klimaatwet effectief wordt aangenomen.

Burgers eisen klimaatwet

"Het is de hoogste tijd dat onze politici naar de stem van de Belgische burgers luisteren", zegt Dave Van Meel, ondervoorzitter van de Klimaatcoalitie. "Uit peilingen blijkt heel duidelijk dat de meerderheid van de Belgen een klimaatwet wil. Er is geen reden om nog langer te wachten. We hopen dat MR en CDH de Vlaamse partijen die tegen de grondwetsherziening zijn, nog kunnen overtuigen.”

Cruciale stap, maar slechts een begin

We zijn blij dat de posities voor de stemming over de herziening van artikel 7bis stilaan ten goede verschuiven, maar dit is slechts de eerste stap in de richting van een speciale klimaatwet. Na goedkeuring in de commissie op dinsdag vindt er een stemming in de plenaire vergadering plaats op donderdag, waarvoor een tweederde meerderheid vereist is.

"Het veranderen van de gang van zaken ligt binnen het bereik van onze beleidsvoerders en we kunnen niet langer accepteren dat we steeds weer dezelfde excuses horen om lethargie en stagnatie te rechtvaardigen. Het is tijd om de opwarming van de aarde te behandelen als een crisis, want dat is ze. Alle politieke partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen", besluit Dave Van Meel.

Occupy for Climate duurt voort tot dinsdag en een delegatie van invloedrijke mensen uit het middenveld zal tijdens de commissie in het parlement aanwezig zijn. Camille van Act For Climate Justice legt uit: “We moedigen iedereen uit om naar het Troonplein te komen en samen met ons hier de nacht door te brengen om onze vastberadenheid te tonen.” Op dinsdag organiseert Occupy For Climate een grote mobilisatie op het Troonplein om 12u, samen met de jongeren van Youth For Climate.

Programma

  • Maandag 18u Troonplein: Concerten
  • Nacht van maandag op dinsdag: nachtelijke bezetting Troonplein
  • Dinsdag 10u30 Station Brussel Noord: mars van Youth For Climate tot aan Troonplaats
  • Dinsdag 12u Troonplein: bijeenkomst


Occupy For Climate kan gevolgd worden via de sociale mediakanalen van Greenpeace, YouthForClimate, Klimaatcoalitie of via het event van Act For Climate Justice en de hashtag #occupyforclimate

 

Perscontact Occupy For Climate:

Thomas Leroy: +32 496 26 31 91

 

Perscontacten deelnemende organisaties:

Klimaatcoalitie: Julie Van Houtryve 0484 65 28 57

Youth For Climate: Toon Lambrechts 0483 252 350

Act For Climate Justice: Roeland Ghys: 0493 982 110

Extinction Rebellion: Marie Monique 0498 474 604

 

Voor foto’s: https://media.greenpeace.org/shoot/27MZIFJWA961L