Klimaatactie bij de Europese Commissie

Ter gelegenheid van de ondertekening van het Akkoord van Parijs

 

Op vrijdag 22 april 2016 hebben meer 170 staten het Akkoord van Parijs officieel ondertekend bij de Verenigde Naties in New York. Nu moet elk land het ook ratificeren en concrete beleidsplannen opstellen. De mate waarin het verdrag steeds meer in werking treedt, kan je nauwgezet volgen via deze Paris Agreement Tracker. De officiële verslaggeving van het UNFCCC is hier te lezen.  

België heeft de ceremonie bijgewoond, net als de Europese Commissie in naam van haar lidstaten. Deze handtekening is een onvermijdelijke stap voor de implementatie van het verdrag, maar het is slechts een etappe. De Klimaatcoalitie heeft vrijdag actie gevoerd aan de voet van de Commissie te Brussel om de lidstaten van de Europese Unie op te roepen hun engagementen concreet te maken. Het was een opvoering waarin de mythische figuur Europa enerzijds beïnvloed werd door de lobby, het geld en de "business as usual" (verkleed in pak) en anderzijds de burgers (landbouwers, dokters, kunstenaars, zwangere vrouwen, dieren, ...), en de keuze diende te maken voor één van beide toekomstbeelden van de EU. Ze twijfelt, maar wordt uiteindelijk overhaald door de samenleving en haar burgers onder de woorden: "Europe, act now!". Op de stoep plaatsten de deelnemers en voorbijgangers hun handtekening als symbool voor de oproep tot actie!

Bekijk het boeiende filmverslag en de sfeerbeelden van de actie. En lees hieronder ook het persbericht dat we hebben uitgestuurd.

Onze partners die rond Europees klimaatbeleid werken, publiceerden informatie naar aanleiding van het evenement:

  • Artikel van Friends of the Earth Europe hier
  • Persbericht van Climate Action Network Europe hier

 

BijlageGrootte
PDF icon Persbericht_KC_22042016.pdf433.38 KB