De Klimaatcoalitie is terug met een grote klimaatmars op zondag 10 oktober

De klimaatcrisis is een feit en ook in België nemen de extreme weersomstandigheden toe. Elke tiende graad opwarming is van belang en we moeten alles in het werk stellen om de schade te beperken. Na anderhalf jaar komt de klimaatbeweging uit haar kot met een grote klimaatmars in Brussel. Meer dan 80 organisaties uit het hele land doen mee.

 

Een krachtig signaal geven

Aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow wil de Klimaatcoalitie een krachtig signaal geven aan onze beleidsmakers. “De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen” legt Zanna Vanrenterghem, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie uit. “We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen”.

Dit jaar heeft het extreme weer in België en overal ter wereld (overstromingen, bosbranden, hittegolven) al vele slachtoffers gemaakt en kostbare natuur verwoest, die we nodig zullen hebben om ons te beschermen tegen meer rampen die eraan komen. Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken, te beginnen bij de meest kwetsbaren. Bovendien hebben de historische uitspraak van de Klimaatzaak en de publicatie van het nieuwe IPCC-rapport deze zomer een ongezien signaal gegeven om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken en het Belgische klimaatbeleid van koers te doen veranderen.

De straffe klimaatacties van de voorbije jaren hebben de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda geplaatst. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in concrete actie” besluit Zanna Vanrenterghem. Er is nog tijd maar hij dringt. 

Net als in 2018 zal BOS+ voor elke deelnemer aan de klimaatmars een vierkante meter bos aanplanten.

Steun voor en door het openbaar vervoer

Om de verplaatsing van de deelnemers met het openbaar vervoer op 10 oktober te vergemakkelijken, zal het MIVB-net gratis zijn tussen 12 en 19 uur. De toegangspoortjes in de metro zullen dan open staan en de validators inactief zijn.

De NMBS zal het aantal treinen van en naar Brussel verhogen om de mars te helpen organiseren met respect voor de veiligheidsvoorschriften, en biedt het Weekendticket aan, dat reizen mogelijk maakt met een korting van 50% op het standaardtarief.

Beide vervoersmaatschappijen maken het initiatief van deze klimaatmars mee bekend via hun communicatiekanalen. Ze benadrukken de cruciale rol van het openbaar vervoer in de strijd tegen de klimaatverandering en hoe zij zelf strategisch inzetten op duurzaamheid.

De Klimaatcoalitie nodigt alle deelnemers uit om de geldende gezondheidsmaatregelen te respecteren. De mondmaskerplicht en de afstandsregels voor betogingen in Brussel blijven van kracht. Er is geen Covid Safe Ticket vereist. De mondmaskerplicht blijft ook geldig in het openbaar vervoer.
 

Informatie over de politieke eisen

 

Alle praktische informatie

 • Klimaatmars op zondag 10 oktober 2021
  • Deelnemers verzamelen vanaf 13u in de Albert II-laan aan het station van Brussel Noord. Interviews met onze woordvoerders en beelden mogelijk op volgende plaatsen en momenten:
   • Om 12u30-13u30 ter hoogte van de grote trap aan de kant van de Albert II-laan; 
   • Tussen 14u en 16u ter hoogte van de frontlinie met de banner (tijdens de mars); 
   • Om 17u ter hoogte van de backstage tent van het podium in het Jubelpark. 
  • Route van de mars: van aan Brussel Noord via de kleine ring, de Wetstraat, Schuman tot in het Jubelpark. 
  • Frontlinie van de mars zal gevormd worden door vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie, slachtoffers van de overstromingen in België, vrouwen van Sarayaku.
  • Animaties onderweg met aandacht voor diverse klimaatthema’s: zoals internationale solidariteit, vrede, armoede, …
  • Eindevenement met muziek, speeches, infostands, eten en drank in het Jubelpark tot 18u00. Korte speeches voorzien vanaf 16u00 door de Klimaatcoalitie, slachtoffers van de overstromingen in België, vrouwen van Sarayaku.
 • Alle praktische info en updates via Facebook evenement en de website

 

Contact

 

Klimaatcoalitie

De Klimaatcoalitie is een nationale vzw die meer dan 80 organisaties (natuur en milieu, noord-zuid, vakbonden, mutualiteiten, jongeren en burgerbewegingen) verenigt rond het thema van klimaatrechtvaardigheid. Ze oefent druk uit op beleidsmakers om krachtige maatregelen tenemen en mobiliseert een breed publiek voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving.