Analyse COP24 en vooruitzicht 2019

 

2018 was een ongezien klimaatjaar. De gevolgen van de opwarming van de aarde lieten zich meer dan eens voelen, ook in België. Het IPCC publiceerde een rapport dat de puntjes op de i zette. Conclusie: de opwarming beperken tot onder 1,5°C is haalbaar en de enige optie om de ergste gevolgen te vermijden.

 

De Belgische burgers hebben het goed begrepen: de mobilisatiekracht voor een meer ambitieus en coherent klimaatbeleid in België was nooit zo groot. De twee grootste klimaatmarsen uit de Belgische geschiedenis vonden plaats tijdens de laatste maanden en elke week komen tot tienduizenden jongeren op straat om te zeggen dat hun toekomst ernstig bedreigd is zonder voldoende bescherming van het klimaat. Begin februari werd ook een brede coalitie van burgers, jongeren en mensen uit de media, het middenveld en bedrijven gelanceerd met Sign for my Future. Teglijkertijd is er ook sociaal protest, met de betogingen en stakingen van de vakbonden en de acties van de gele hesjes.

2019 moet het jaar worden waarin onze beleidsmakers gehoor geven aan deze stemmen. 2019 moet het jaar van verandering en klimaatrechtvaardigheid worden.