75.000 burgers maken van Claim The Climate de grootste klimaatmars ooit


In Brussel hebben vandaag 75.000 mensen deelgenomen aan Claim the Climate, georganiseerd door Climate Express en Klimaatcoalitie. Daarmee is een record gevestigd. Dit was de grootste klimaatmars ooit in ons land. De deelnemers lieten luid en duidelijk hun boodschap horen: ze eisen van de politici een ambitieus klimaatbeleid waarin iedereen mee kan.

Per fiets, te voet, met de trein, de go-cart en zelfs al lopend vertrokken de tienduizenden deelnemers vanochtend vanuit alle uithoeken van het land richting Brussel. Vanaf Brussel Noord trok de mars te voet of met de fiets richting het Jubelpark, waar de mars werd afgesloten met speeches en muziek.

“Vandaag hebben we geschiedenis geschreven” zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. “75.000 mensen kwamen op straat voor het klimaat. Dit was de grootste klimaatmars ooit. Het is duidelijk: er is een ongelooflijk draagvlak voor een ambitieus klimaatbeleid. Dit is een signaal dat niet meer te negeren valt. We willen van onze politici nooit meer horen dat het niet mogelijk is, dat ze meer tijd nodig hebben. 75.000 Belgen hebben genoeg van beloftes, nu is het tijd voor actie.”

“Op de eerste dag van de internationale klimaattop in Polen geven 75.000 burgers onze politici een krachtig mandaat. We eisen meer ambitie op het Europese en internationale toneel”, zegt Dave van Meel, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. “Maar ook in eigen land is politieke daadkracht nodig. We wachten al sinds 2012 op een nationaal klimaatplan, dat het beleid stuurt op korte én op lange termijn. In dat beleid moet iedereen mee kunnen. Ook de werknemers uit bedreigde sectoren en mensen uit het Zuiden.”

 

Contact

Charlotte Scheerens - woordvoerster Climate Express: 0476 69 38 17

Sarah Jacobs - persverantwoordelijke Claim The Climate: 0496 26 31 91