1500 burgers betogen opnieuw voor het klimaat

1500 burgers hebben opnieuw betoogd voor het Europees Parlement in Brussel, om meer ambitie en politieke moed te eisen van België en Europa inzake het klimaatbeleid. De actie vindt plaats twee dagen voor de publicatie van het IPCC-rapport, dat de impact van de doelstelling van 1,5°C in het Akkoord van Parijs bestudeert. De roep om deze grens niet voorbij te steken, klinkt luider dan ooit. De oproep van landen uit het Zuiden is trouwens glashelder: “1.5 to stay alive”.

 

De betoging past in een reeks van acties die wereldwijd georganiseerd worden in de aanloop naar de klimaattop COP24, die begin december plaatsvindt in Katowice in Polen. In België is er elke eerste zaterdag van de maand een actie tot aan de grote ‘Claim the Climate’-betoging op 2 december. Onze Franse buren zijn dit voorbeeld gevolgd en voorzien acties in heel het land in de loop van volgende week.  

De 15-jarige Greta Thunberg uit Zweden, die staakt op school voor het klimaat, was erbij en heeft onze Europese beleidsmakers ter verantwoording geroepen. Haar komst in Brussel was aanleiding voor verschillende groepen jongeren om vandaag naar haar te komen luisteren en haar dit weekend te ontmoeten. Nederlandse scholieren die op vrijdagavond samen met haar hebben gestaakt voor de Tweede Kamer in Den Haag, zijn meegekomen naar Brussel om vandaag te betogen. Op dit moment stappen een 50-tal jongeren van Gent naar Brussel voor het klimaat. Studenten van de ULB kwamen hun initiatief uitleggen om jongeren de kans te bieden een reële impact te hebben op de beslissingsprocessen van de COPs.

Jean-Pascal van Ypersele, klimaatwetenschapper aan de UCL en voormalig vice-voorzitter van het IPCC (2008-2015), heeft in een filmpje opgeroepen om talrijk naar de betoging te komen en veel ambitieuzere maatregelen te eisen van onze beleidsmakers. Want zoals hij zegt: “ is het hoogdringend om te handelen zodat de planeet leefbaar blijft voor iedereen, zoals het nieuwste IPCC-rapport zal uitleggen dat verschijnt op 8 oktober.” Het publiek heeft tijdens een symbolische performance aan het begin van de actie luid van zich laten horen met potten, pannen en trommels om deze boodschap over te dragen.

“De klimaattop in het Poolse Katowice (COP24) is de belangrijkste afspraak sinds de top in Parijs. De implementatie van het Akkoord van Parijs - die de effectiviteit ervan kunnen maken of breken - moet op COP24 afgeklopt worden. Terwijl de uitstoot van ons land sinds 2014 terug stijgt, laten politieke wil en samenwerking op zich wachten. Om geloofwaardig te zijn, moet België een ambitieuzer en coherenter beleid voeren én op het internationale toneel straffere taal spreken”, legt Dave Van Meel, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie uit.

 

Informatie

 

Perscontact