Vandaag vindt een rondetafelgesprek plaats tussen de FOD Buitenlandse Zaken en Economie en een reeks bedrijven. Doel? Het bepalen van de krijtlijnen van de toekomst van de Europese industrie. Maar vakbonden, consumentenorganisaties en milieubewegingen worden als het ware ‘geghost’. Daarom voert de Klimaatcoalitie, een nationale vertegenwoordiging uit het brede middenveld, een actie bij de vergadertafel. Eén boodschap: industriebeleid is te belangrijk voor achterkamertjespolitiek. Geen beleid zonder publieke inspraak.

We staan op een kantelpunt. Na het Competitiveness Compass lanceert de Europese Commissie deze week ook haar Clean Industrial Deal. Deze voorstellen zullen ingrijpende maatschappelijke gevolgen hebben.
Gezien het belang en het hoge tempo van deze agenda, moeten onze overheden zo snel mogelijk breed consulteren. Ze mogen hun oor niet enkel te luister leggen bij de industriële bedrijven. Een echte ‘deal’ vergt immers een echte dialoog, met alle maatschappelijke belangengroepen, niet enkel zij die er economisch profijt bij hebben. Dat is essentieel voor de kwaliteit, de effectiviteit en het democratisch draagvlak van het Europese beleid. Nu meer dan ooit.
Toch spitsen de consultaties zich toe op een select segment van industriële belangen.
Ook in ons land is dit het geval. Op de rondetafelgesprekken georganiseerd door de ministeries van buitenlandse zaken en economie, zijn alleen bedrijven welkom. Andere essentiële maatschappelijke stemmen – zoals vakbonden, consumentenorganisaties en milieubeweging – werden niet uitgenodigd.
“De besproken regelgeving gaat nochtans over veel meer dan alleen industriële concurrentiekracht. Ze is van ingrijpend belang op vlak van milieuvervuiling, consumentenbelangen, klimaatrisico’s, waardig werk, internationale samenwerking, enzovoort. Als deze maatregelen werkelijk breed gedragen en duurzaam willen zijn, moeten alle stemmen worden gehoord,” stelt Benjamin Clarysse, voorzitter van de Klimaatcoalitie.
Uit protest tegen deze gang van zaken, voerde de Klimaatcoalitie actie bij aanvang van deze rondetafelgesprekken deze voormiddag. Een luide oproep aan ministers Prévot (Buitenlandse Zaken), Crucke (Klimaat) en Clarinval (Economie), eraan te herinneren dat de Europese voorstellen verregaande maatschappelijke impact kunnen inhouden. “Hou een eerlijk overleg met het brede middenveld, en zorg voor een transparant en democratisch proces,” sluit Nadia Cornejo af, ondervoorzitter bij de Klimaatcoalitie.
Vind hier de foto’s van de protestactie terug.