Een diepe kloof tussen beloftes en daden voor klimaatrechtvaardigheid

24 november, 2024. COP29 in Bakoe


COP29 in Bakoe leverde een financieringsdeal die onvoldoende vertrouwen herstelt. De Klimaatcoalitie reageert teleurgesteld op de uitkomst. Het nieuwe doel voor klimaatfinanciering blijft ver onder de verwachtingen en biedt rijke landen de mogelijkheid hun historische verantwoordelijkheid te ontwijken. COP30 in Belém wordt een cruciaal moment om financiering te realiseren die daadwerkelijk aansluit bij de dringende noden.

Hoewel ministers tot in de vroege uurtjes onderhandelden, resulteerde het nieuwe akkoord over internationale klimaatfinanciering in een verliezers-verliezers scenario. Wat COP29 in Bakoe vannacht heeft bekrachtigd, is een belediging voor de gemeenschappen die het zwaarst getroffen worden door de klimaatcrisis. Rijke landen, waaronder de EU, kwamen slecht voorbereid en zonder nieuwe financieringsbronnen naar de onderhandelingstafel. Na drie jaar onderhandelen onthulden ze pas op het allerlaatste moment een nieuw bedrag, waarmee ze de onderhandelingen gegijzeld hielden.  “Dit nieuwe akkoord is niet enkel een kaakslag voor mensen aan de frontlinie van de klimaatcrisis, maar morrelt aan de fundamenten van het Akkoord van Parijs, dat gebaseerd is op eerlijke en adequate financiering om de opwarming te beperken tot 1,5°C” zegt Benjamin Clarysse, voorzitter van de Klimaatcoalitie. 

Volgens de Klimaatcoalitie had COP29 een belangrijke impuls moeten geven aan klimaatmitigatie, zeker met het oog op de nieuwe klimaatplannen die volgend jaar moeten worden ingediend. Deze plannen vereisen verhoogde ambitie en eerlijke strategieën voor de reductie van broeikasgassen tegen 2035. Ondanks druk vanuit zowel het mondiale Zuiden als het Noorden, heeft COP29 geen helder signaal afgegeven over het afbouwen van fossiele brandstoffen – de historische beslissing van de vorige COP28 in Dubai.

Een positief resultaat is de goedkeuring van een nieuw tienjarig actieplan voor genderrechtvaardigheid, wat aantoont dat vooruitgang mogelijk is. Desondanks blijft de grootste uitdaging de financiering en vertrouwen voor het stimuleren van globale klimaatactie. COP30 in Belém wordt daarom een cruciaal moment om de koers te veranderen.

“België moet een tandje bijsteken: zowel door de bijdrage aan internationale klimaatfinanciering op te schroeven naar minstens 500 miljoen euro, als door een substantiële emissiereductie van 61% tegen 2030 te realiseren. De klimaatcrisis is een mondiale uitdaging waar iedereen zijn verantwoordelijkheid in moet nemen.”

Maak deel uit van de verandering

Steun ons

Wil je ons helpen de klimaatbeweging vooruit te stuwen?
Elke gift maakt mee het verschil.

Nieuwsbrief