Klimaatmobilisatie meer dan ooit #niettestoppen

Climate Express en Klimaatcoalitie ontvingen deze voormiddag het bericht dat de toelating voor de geplande klimaatmars in Oostende werd ingetrokken. De politie in Oostende is opgevorderd door de federale politie om de zone Brussel te versterken voor de beveiliging van de Europese top. Na Parijs en Brussel is het nu al de derde maal dat de klimaatbeweging haar plannen moet bijsturen. De organisaties vinden het zorgwekkend dat het op dit sleutelmoment voor het klimaat quasi onmogelijk blijkt om in België een vreedzame manifestatie te organiseren.

“We hebben twee jaar gewerkt aan een mobilisatie voor Parijs. Die is vorige week verboden. Deze week hebben we de plannen halsoverkop bijgestuurd en dag en nacht gewerkt rond een alternatief: een optocht in  Oostende. Nu ook de toelating voor Oostende vervalt, komen we in een lastig parket. Maar het belang om samen met honderdduizenden anderen overal ter wereld naar buiten te komen blijft,” zegt Natalie Eggermont van Climate Express.

“We begrijpen dat we in Parijs niet konden betogen. We begrijpen dat ook in Brussel de veiligheidssituatie moeilijk is, maar veiligheid is ook een kwestie van politieke prioriteiten. Als de politieke wil er zou zijn, zou kunnen gezocht worden naar een alternatief: dan zou een veilige ruimte voor de stem van de burger gecreëerd kunnen worden. Ondertussen dreigt met een absoluut minimum aan inspraak van onderuit over onze toekomst beslist te worden op de klimaattop,” aldus Joeri Thijs van Klimaatcoalitie.

Climate Express en Klimaatcoalitie trokken naar Oostende onder de slogan #niettestoppen en daar houden ze nog altijd aan vast. Samen met de partners werken ze verder aan een alternatief.

 

Perscontact NL:

Natalie Eggermont (0477 44 07 01)

Joeri Thijs (0496 26 31 92)

 

Perscontact FR:

Nicolas Van Huffel (0485 64 91 04)

Pauline Delgrange (0476 70 54 50)