Annulering van de Klimaatmars in Frankrijk: Klimaatcoalitie en Climate Express bereiden een alternatief voor in België

Ten gevolge van de aanslagen op 13 november, heeft de Franse regering beslist om het merendeel van de evenementen te annuleren die werden georganiseerd rond de COP21 over het klimaat. Een beslissing die de Klimaatcoalitie en Climate Express betreuren, want zij stonden op het punt om 9500 Belgen mee te nemen naar Parijs op 29 november. “Meer dan ooit moeten we het respect voor de democratische waarden en publieke vrijheden verzekeren”, onderstreept Nicolas Van Nuffel, woordvoerder van de Klimaatcoalitie. “Burgers verbieden om zich te mogen uitspreken over zo’n belangrijk topic als de toekomst van de planeet, is toegeven aan de overwinning van de angst ten aanzien van de terreur.”

Dit is waarom de Belgische organisatoren reeds aan het werk zijn om een alternatief uit te werken. Er zou een mars moeten voorgesteld worden in België, in dialoog met de overheden. “Het enthousiasme van de Belgische burgers is niet afgezwakt deze laatste dagen”, legt Pauline Delgrange, woordvoerder van Climate Express, uit. “De inschrijvingen blijven binnenkomen ondanks de afgelasting, we moeten nu een alternatief voorstellen, want we weten dat het niet mogelijk zal zijn om een ambitieus akkoord te verkrijgen in Parijs zonder druk van de burgers.”


Tien dagen voor de start van de conferentie in Parijs, zijn de internationale engagementen nog altijd ruim onvoldoende: de som van de beloftes voor emissiereducties van broeikasgassen leidt ons nog altijd naar een opwarming van 2,7°C. Zijnde veel hoger dan de drempel van 2°C die is toegelaten door de internationale gemeenschap, en die nochtans door menige specialist als onvoldoende beoordeeld wordt. De Klimaatcoalitie en Climate Express zijn zich bewust van de noodzaak tot veiligheid maar herinneren de Belgische leiders eraan dat een meer veilige wereld onmogelijk zal zijn indien men de kwestie van de klimaatontregeling niet hoogdringend oplost.

Volg het nieuws op de facebook-pagina van Klimaatcoalitie.

Wees ook van harte welkom op de aftrap van de Belgische klimaatmobilisatie voor de klimaattop in Parijs, op zaterdag 28 november in La Tricoterie. Vind alle info op deze pagina!