Massamobilisatie COP24

 

Op 2 december claimen wij in Brussel een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Allen samen, tous ensemble, gaan we voor de grootste klimaatmobilisatie ooit in België.

 

Waarom gaan we naar Brussel?

3 jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs, moeten de ronkende beloften nog steeds worden omgezet in daden. In België leidt een gebrek aan politieke wil en daadkracht er zelfs toe dat onze uitstoot sinds een paar jaar opnieuw stijgt!

We moeten dus een versnelling hoger, en steeds meer mensen laten dat luid en duidelijk horen. Een groeiende groep burgers eisen meer schone lucht, meer fietspaden, minder boskap, minder plastic in onze oceanen, meer hernieuwbare energie, meer internationale solidariteit, meer toekomst voor onze kinderen, kortom meer politieke daadkracht voor het klimaat.

Net voor de internationale klimaattop COP24 roepen Klimaatcoalitie en Climate Express, samen met jullie, onze Belgische politici op voor een ambitieuzer klimaatbeleid op globaal, Europees en nationaal niveau. Maximum 1,5°C klimaatopwarming (en liever minder), zoals klimaatwetenschappers waarschuwen en vele landen en bewegingen eisen. En dat via een sociaal rechtvaardige transitie, op maat van alle mensen, inbegrepen de werknemers uit bedreigde sectoren en bedrijven, de mensen uit het Zuiden, de vluchtelingen… Dat betekent ook dat België – als historische vervuiler – de meest kwetsbare landen moet ondersteunen in die transitie, net als in het aanpassen aan de gevolgen van de opwarming. We komen op straat voor klimaatrechtvaardigheid, in België en wereldwijd. 

Meer info volgt! Maar verwacht alvast heel veel enthousiasme voor het klimaat, niet zomaar de zoveelste mars door Brussel. Samen met jullie maken we er een heus klimaatspektakel van, mét een verrassend einde.

 

Praktisch

  • DAG: zondag 2 december 2018
  • UUR: 12u tot 17u
  • PLAATS
    • Verplaatsing naar Brussel: smeer je fietsketting, stof je kano af, plan je treinroute, samen met al je tantes en nonkels, vrienden en buren! Binnenkort kan je je route naar Brussel registreren op www.claimtheclimate.be. 
    • Klimaatmars in Brussel: start aan Brussel-Noord -- aankomst in Jubelpark
  • FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/1169152256556461/ (spread the word!)

 

Onze politieke aanbevelingen 

De klimaattop in Katowice, Polen (COP24) eind dit jaar kondigt zich aan als de belangrijkste top sinds COP21. Afspraken over de implementatie van het Akkoord van Parijs - die de effectiviteit ervan kunnen maken of breken - moeten op COP24 afgerond worden. Bovendien staat de eerste dialoog over ambitie op de agenda, het startschot van de vijfjaarlijkse ambitieverhoging zoals afgesproken in Parijs.

Lees meer over onze aanbevelingen gericht tot de Belgische politiek in het document onderaan.